Jak i kiedy zrywać jabłka i gruszki do przechowywania na zimę. Jak i kiedy zbierać?



Jak  i kiedy zbierać jabłka i gruszki by jak najdłużej mogły być przechowywane w czasie zimy?

Aby jabłka i gruszki długo mogły być przechowywane należy je zebrać w odpowiednim terminie. Owoce zebrane zbyt wcześnie są słabo wybarwione, mniejsze i mało słodkie a w czasie przechowywania zimą szybko więdną i są bardziej podatne na choroby. Owoce przejrzałe narażone są na szybkie gnicie oraz rozpad starczy.

Kiedy zbierać jabłka? Kiedy zbierać gruszki?

Owoce są odpowiednie do zbioru gdy:


  • owoce zaczynają spadać z drzewa
  • szypułki owoców łatwo odchodzą od pędów drzewa
  • owoc zmienia zabarwienie z zielonego na żółte
  • owoce mają czerwonawy rumieniec
  • nasiona są brązowe
  • można zrobić domowy test dojrzałości owoców za pomocą płynu Lugola (dostępny w aptekach)  – owoc przecina się i macza w płynie. Jeśli owoc jest mało dojrzały uzyskamy ciemnofioletowe/czarne zabarwienie całego owocu, jeśli owoc jest przejrzały to nie zabarwi się. Do zbioru nadaje się owoc który tylko częściowo się zabarwi.

Jak zbierać jabłka? Jak zbierać gruszki?

Owoce zrywamy delikatnie, by nie uciskać palcami zbyt mocno na skórkę. Owoc delikatnie przekręcamy i pociągamy do siebie. Owoce wkładamy do plastikowych, czystych skrzynek. Owoce obite, uszkodzone nie nadają się do przechowywania, można je wykorzystać na przetwory. Jabłka i gruszki zrywamy przed południem, gdy nie ma już rosy ale owoce nie zdążyły nagrzać się jeszcze od słońca.

O tym jak przechowywać jabłka i gruszki znajdziesz w kolejnym artykule.

Komentowanie jest wyłączone.