Stewia – jak uprawiać, wymagania.



Stewia to roślina o bardzo słodkich liściach. Najbardziej popularna w swoim rodzaju, zawierająca najwięcej substancji słodzących jest stevia rebaudiana. Stewia to idealna alternatywa dla cukru, szczególnie dla osób dbających o linię. Zalety stewii:

  • słodsza od cukru
  • nie ma kalorii
  • może być używana do pieczenia i gotowania
  • rozpuszcza się w wodzi i alkoholu
  • ma właściwości grzybobójcze (stosowana jest do leczenia dolegliwości skórnych)
  • łagodzi dolegliwości trawienne m.in. zgagę
  • nie podnosi poziomu cukru we krwi (bezpieczna dla diabetyków)
  • może być uprawiana samodzielnie w domu na parapecie lub w ogrodzie

 

Uprawa stewii – jak uprawiać, jak sadzić.

Stewia pochodzi z rejonów subtropikalnych i uprawiana jest jako roślina wieloletnia. W Polsce uprawia się stewię w gruncie jako roślinę jednoroczną lub w pojemnikach, zimującą w pomieszczeniu jako roślinę wieloletnią.


Stewię sadzi się do gruntu w połowie maja w rozstawie 60 x 20 cm. Osiąga wysokość ok. 40 –  80 cm. Stewia jest rośliną dnia krótkiego, zakwita jesienią na biało. Im bliżej kwitnienia, tym liście stają się słodsze. Liście zbiera się przed samym kwitnieniem na koniec września lub na początku października, po kwitnieniu zawartość cukrów gwałtownie spada.

W uprawie w doniczce, na okres zimy stewię przenosi się do jasnego pomieszczenia i przechowuje w temperaturze ok. 10 st C. Na ten czas zmniejszamy ilość podlewań.

 

Wymagania

stanowisko słoneczne, podłoże kwaśne, przepuszczalne, wilgotne, nie toleruje suszy.

 

Rozmnażanie

Stewię rozmnaża się z nasion lub sadzonek. Nasiona słabo kiełkują więc trzeba ich wysiać więcej. Optymalna temperatura do kiełkowania to 24 st C. Sadzonki do rozmnażania pobieramy jesienią przed kwitnieniem. Dorosłe rośliny należy raz w miesiącu uszczykiwać, by się rozkrzewiały.

Komentowanie jest wyłączone.