Miechunka peruwiańska (rodzynek brazylijski) – uprawa, jak siać, sadzić?



Miechunka peruwiańska znana także jako wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski lub złota jagoda to roślina z rodziny psiankowatych. Pochodzi z górzystych regionów Peru.

Roślina osiąga ok 1 m wysokości, wszystkie części rośliny, poza owocami są trujące (!). Owoce okrągłe, pomarańczowoczerwone o średnicy ok. 3 cm znajdują się w kielichach kwiatowych. Im bardziej dojrzałe owoce, tym kielich kwiatowy staje się bardziej brązowy i suchy. Owoce miechunki mają słodkawy smak i są bogate w witaminę C i prowitaminy A.

 

Zastosowanie, właściwości

Rodzynek brazylijski można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ma właściwości przeciwzapalne, reguluje przemianę materii. Stosowany jest w leczeniu chorób stawów, skóry, otyłości, w kuracjach odtruwających.

 

Wymagania

  • stanowisko słoneczne
  • podłoże przepuszczalne, humusowe
  • pH gleby obojętne lub lekko kwaśne
  • wymagane regularne odchwaszczanie i ściółkowanie
  • konieczne zmianowanie (czteroletni płodozmian)
  • nawożenie nawozem uniwersalnym co 2  – 3 tygodnie

 

Sianie – jak siać, kiedy siać?

Miechunkę sieje się do skrzynek na początku kwietnia. Nasiona rozsypujemy do skrzynek napełnionych ziemią do rozsad, lekko przysypujemy ziemią i ugniatamy. Podlewamy delikatnym strumieniem wody (najlepiej ze zraszacza), przykrywamy szybą lub przeźroczystym woreczkiem foliowym i ustawiamy na słonecznym parapecie w temperaturze ok. 20 st C.


 

Pikowanie – kiedy pikować?

Po 3 tygodniach od posiania, siewki pikujemy do doniczek. Optymalna temperatura dla wzrostu to 18 – 20 st C.

 

Sadzenie – jak sadzić, kiedy sadzić?

W drugiej połowie maja, dobrze rozwinięte sadzonki przesadzamy do gruntu. Gleba musi być odchwaszczona, przepuszczalna, ulepszona kompostem. Sadzimy w miejscu ciepłym i zacisznym w rozstawie ok. 70 cm. Roślina potrzebuje podpierania lub prowadzenia po drucianej kratownicy.

Rodzynek brazylijski można hodować także na balkonie lub tarasie. Wymaga tylko odpowiedniego podłoża, dużej doniczki i ciepłego stanowiska.

 

Rozmnażanie – jak rozmnażać?

Miechunki w zasadzie nie trzeba rozmnażać bo sama bardzo dobrze się rozrasta. Jeśli jednak koniecznie chcemy ją rozmnożyć to robimy to za pomocą nasion lub podział kłączy. Podział kłączy wykonujemy w stanie spoczynku rośliny czyli zimą lub wczesną wiosną.

 

Zbiór i przechowywanie

Owoce dojrzewają po ok. 9 tygodniach po kwitnieniu. Zbieramy je razem z kielichami kwiatowymi, które w pełni dojrzałe są suche. Tak zebrane owoce można przechowywać przez kilka tygodni.

 

Choroby, szkodniki

Szkodnikiem, który najczęściej zagraża roślinie jest przędziorek. To szkodnik przypominający czerwonego pajączka, który wysysa z rośliny soki. Objawem żerowania przędziorków są widoczne pajęczynki. Zapobiegawczo należy dbać o wilgotność gleby.

Komentowanie jest wyłączone.