Jadalne chwasty. Dzikie rośliny które można jeść?



Wiele roślin w ogrodzie tępimy traktując je jako chwasty. Jednak z powodzeniem mogą one urozmaicić nasze menu i co więcej posiadają wiele cennych witamin i minerałów. Nasz ogródek, nawet nie uprawiany kryje wiele smacznych i zdrowych roślin. Jedzenie chwastów nic nie kosztuje, nie wymaga czasu ani wysiłku by je wyhodować. Trzeba jednak pamiętać by zbierać rośliny z dala od dróg i terenów przemysłowych. Nie zbieraj roślin, których nie znasz!

 

Pokrzywa zwyczajna 

Pokrzywa jadalna jest w całości razem z korzeniem ale w kuchni  najczęściej stosuje się młode listki. Najbardziej wartościowa jest przed kwitnieniem (do połowy maja). Zawiera witaminy C, K, sole mineralne (żelazo, potas, fosfor, krzem, wapń). Pokrzywa działa wzmacniająco, przeciwzapalnie, zwiększa odporność organizmu na choroby.

Świeże, młode listki można dodawać do sałatek, zup i sosów. Można ją zaparzać jak herbatę  lub zrobić z niej sok. Polecam także nalewkę pokrzywową i miód pokrzywowy.

Mniszek lekarski (mlecz)

Roślina pospolita, zmora na trawnikach. Kwitnie na żółto w maju. Mniszek zawiera witaminy, luteinę i sole mineralne. Działa wzmacniająco, odtruwająco, przeciwobrzękowo, przyspiesza metabolizm (ważne przy otyłości). Liście i kwiaty zbiera się do czerwca, później liście stają się gorzkie. Kwiaty i liście można dodawać do sałatek, zrobić nalewkę lub miód z mniszka (jest pyszny).


Babka lancetowata i babka szerokolistna

Liście zawierają witaminę C i K, flawonoidy, garbniki, potas, żelazo i wiele innych. Działają przeciwzapalnie, moczopędnie, antyseptycznie, przyspieszają gojenie się ran. Liście bardzo dobrze smakują usmażone na patelni. Świerze liście można dodawać do sałatek ale trzeba je drobno posiekać gdyż są trochę łykowate.

Komosa biała (lebioda)

Zawiera witaminę C i prowitaminy A. Surowe młode listki dodaje się do sałatek, jajecznicy, farszów lub przyrządza jak szpinak.

Stokrotka

Stokrotka zawiera witaminy i sole mineralne, garbniki i flawonoidy. Ma działanie moczopędne, odtruwające, zapobiega powstawaniu obrzęków. Kwiaty najczęściej stosuje się jako dekoracja różnych potraw i napojów. Można je dodawać do sałatek, sosów, zup i past

Fiołek wonny

Te śliczne kwiaty zawierają saponiny, fenolokwasy, olejki eteryczne, śluzy. Fiołki mają działanie wykrztuśne, napotne, odkażające. Kwiaty stosuje się jako dekorację wypieków (ciasteczek, ciast), deserów, sałatek. Sporządza się także napary i syropy. Ale uwaga – przedawkowanie naparu może powodować nudności i biegunkę.

 Krwawnik pospolity  

Krwawnik ma działanie żółciopędne, rozkurczowe, krwiotwórcze, odkażające, łagodzi wzdęcia. Stosowany jest w zaburzeniach trawiennych, stanach zapalnych układu pokarmowego, przy bolesnych  i nieregularnych miesiączkach. W kuchni najczęściej wykorzystuje się młode listki i kwiaty. Liście stosuje się do past, posypywania ziemniaków (zamiast kopru), sałatek. Z kwiatów robimy napary, nalewki lub dodajemy do sałatek.

Komentowanie jest wyłączone.