Jak zrobić buraczki na zimę? Przepis na przetwory z buraczków.



Sałatka z buraczków to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu zwłaszcza zimą, gdy brakuje naszych sezonowych warzyw i owoców. Co roku jesienią robię kilkanaście słoików z buraczkami. Poniżej przedstawiam przepis na przetwory z buraczków i na moją ulubioną sałatkę.

 

Podstawowy przepis na buraczki to: 

Składniki:

    • 5 kg buraków
    • 1 szkl. cukru
    • 2 łyżki soli


Przygotowanie: 

Wybieram buraki o podobnej wielkości by się równomiernie gotowały. Obcinam liście ale nie obieram buraków ze skórki, dokładnie myję. Wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Gotuję ok. 1 godziny. Buraki nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu i przestudzeniu obieram je ze skórki. W zasadzie skórka sama schodzi. Ścieram wszystkie buraczki na tarce o średnim oczku, dodaję cukier  i sól i mieszam. Niektórzy dodają jeszcze ocet (ok. 1 szkl.) żeby buraczki utrzymały intensywny kolor ale ja octu nie stosuję i mimo że są trochę jaśniejsze od innych to smak mają wyśmienity. Starte buraczki wkładam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję czyli gotuję słoiki przez ok. 20 minut od chwili zagotowania. 

Sałatka z buraczków – przepis

Zimą wyciągam buraczki ze słoika i przyprawiam w dowolny sposób. Najczęściej robię sałatkę (czy też surówkę bo różne słyszałam nazwy) w następujący sposób:

Do buraczków (z jednego słoika) dodaję: jedno starte jabłko (najlepiej kwaśne), pół cebuli pokrojonej w małą kostkę, łyżkę pokrojonej natki pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek, sok z ćwiartki cytryny, sól i pieprz naturalny do smaku.

Można też zrobić buraczki z papryką, z sezamem, z serkiem feta, w zależności od upodobań.

SMACZNEGO!

Komentowanie jest wyłączone.