Kompostownik – jak zrobić, jaki kupić.



Kompostownik to nieodłączny element ogrodów i działek. To dzięki niemu pozbywamy się roślinnych resztek przerabiając je na wartościowy nawóz. Nawóz w własnego kompostownika zawiera dużo cennych składników odżywczych, jest bezpieczny dla środowiska i tani. Jak samemu zrobić kompostownik? Jaki kupić kompostownik? Co nadaje się na kompost?

 

Pryzma kompostowa czy kompostownik?

Założenie pryzmy kompostowej jest proste i tanie. Ten rodzaj kompostowania polecam szczególnie w dużych ogrodach.  Do zalet pryzmy należy nieograniczona pojemność i łatwy dostęp do kompostu, wadą jest nieestetyczny wygląd rozkładających się resztek. W sklepach znajdziemy szeroki wybór kompostowników np. Lidl – kompostownik termiczny Flora Best, Biedronka – kompostownik Prosperplast. Ceny zaczynają się już od kwoty 80 zł.

Kupując kompostownik należy zwrócić uwagę na kilka parametrów:

  • pojemność – im większy ogród, tym większy musi być pojemnik
  • trwałość – materiał musi być mocny, trwały i odporny na warunki atmosferyczne (słońce, mróz)
  • stabilność – kompostownik musi zostać zakotwiczony w ziemi
  • ażurowa konstrukcja – otwory zapewniają dostęp powietrza do kompostu, bez nich kompost zacznie gnić
  • wygodny dostęp do kompostu – kompostownik powinien mieć uchylaną klapę od góry by można było dorzucać materiał na kompost a także otwierany jeden bok by można było przemieszać kompost lub go pobrać.

 


Jak zbudować kompostownik? Gdzie postawić?

Czy jednak warto kupować kompostownik skoro można samemu go zrobić? Kompostownik możesz wykonać z desek, drewnianych palet, plastikowego kosza, paneli ogrodzeniowych z siatki itp. Wielkość kompostownika dopasowuje się do własnych potrzeb. Z uwagi na fakt, iż na dojrzały kompost nadający się do użycia czekamy ok 6 miesięcy, polecam budowę dwóch mniejszych kompostowników niż jednego dużego – jeden do świeżych resztek, drugi do częściowo „przerobionego” kompostu, na bieżące zużycie. Kompostownik stawiamy bezpośrednio na ziemi, dozwolone są jedynie siatki zabezpieczające przed gryzoniami. Budując kompostownik należy pamiętać o wykonaniu takiej konstrukcji, która umożliwi łatwy dostęp do kompostu np. otwierana przednia ścianka. Kompost należy przynajmniej dwa razy w miesiącu wymieszać by utrzymać wysoką temperaturę i równomierny rozkład odpadów. Kompostownik musi mieć budowę ażurową by umożliwić dostęp powietrza.

Najlepszym miejscem na kompostownik jest stanowisko częściowo zacienione i osłonięte od wiatru. Wiatr i słońce powodują wysuszanie rozkładających się resztek. Dla wygody i estetyki wybieramy miejsce mało widoczne ale na tyle bliskie by nie nosić  resztek roślinnych na duże odległości.

 

Co nadaje się na kompost? Warstwy w kompostowniku.

Prawidłowo rozłożony kompost ma ciemnobrunatny kolor, jednolitą strukturę i pachnie świeżą, żyzną glebą.

Na kompost nadają się:

  • suche, przekwitłe rośliny bez oznak choroby
  • skoszona trawa
  • liście (prócz liści dębu, orzecha, olchy, buku)
  • chwasty ale bez nasion
  • rozdrobnione gałęzie drzew
  • resztki warzyw i owoców (bez cytrusów)
  • skorupki jaj
  • fusy od kawy i herbaty
  • ściółka małych zwierząt domowych (trociny ze ściółki chomika, świnki morskiej, królika)
  • kawałki papieru, tektury, ręczniki kuchenne
  • popiół z kominka

Do kompostu nie wrzucamy:

  • resztek mięsa, ryb, nabiału, tłuszczu
  • opakowań plastikowych, puszek, kolorowych gazet, szkła
  • roślin zaatakowanych szkodnikami lub chorobami
  • cytrusów
  • liści dębu, orzecha, olchy, buku

Warstwy w kompostowniku: na dno kompostownika wsypujemy gałązki drzew jako warstwę drenażową, następnie trochę zeszłorocznego kompostu. Potem na przemian wsypujemy rozdrobnione odpady i przysypujemy warstwą torfu lub dojrzałego kompostu.

Komentowanie jest wyłączone.