Jak odmłodzić stare drzewo owocowe. Cięcie odmładzające.



Drzewa owocowe warto ratować. Stare odmiany bardzo często wydają smaczne i wartościowe owoce, których nie da się zastąpić nowymi. Poza tym te stare mogą okazać się odporniejsze na choroby, szkodniki i warunki atmosferyczne.


Ratowanie starego drzewa należy rozpocząć od jego cięcia. Kolejność prac wygląda następująco:

  1. Usuwamy zniszczone, chore, martwe i krzyżujące się konary
  2. Kolejną, ważną czynnością jest takie obcięcie konarów, by przybliżyć owocowanie do środka korony. W tym celu obniżamy koronę drzewa poprzez ścięcie wierzchołka na wysokości ok. 3-4 m nad ziemią. Pozostałe konary skracamy o co najmniej ¼ długości. Grube konary tniemy najpierw kilkanaście cm powyżej by zmniejszyć jego wagę a dopiero potem przeprowadzamy cięcie właściwe. Każde cięcie wyrównujemy i zabezpieczamy odpowiednim preparatem do ran.
  3. W następnych latach będzie wyrastało dużo pionowych pędów zwanych wilkami, które należy wyłamywać lub obcinać. Bardziej zalecane jest ich wyłamywanie u nasady. Zostawiamy tylko kilka (ok. 10% pędów), które odbudują koronę drzewa. Pozostawione pędy corocznie przycinamy odpowiednio formując koronę.

Kiedy przeprowadzać cięcie odmładzające

Wiśnie, czereśnie – cięcie w okresie letnim, po zbiorze owoców. W przypadku czereśni i wiśni nie usuwa się wilków, gdyż to na nich zawiążą się owoce

Brzoskwinie, morele – cięcie na początku kwitnienia (w okresie różowego pąka)

Jabłonie, grusze – cięcie w marcu i kwietniu

Komentowanie jest wyłączone