Kwiaty jadalne roślin ozdobnych. Jakie kwiaty można jeść.



Kwiaty jadalne są jeszcze mało znane na naszych stołach. Szkoda, bo kwiaty prócz walorów estetycznych mają mnóstwo walorów smakowych i zdrowotnych. Wydaje mi się, że mała popularność kwiatów jadalnych wynika bardziej z ich nieznajomości, strachu przed roślinami trującymi i trudności w ich pozyskaniu niż z niechęci do ich spróbowania.

Bratki są wspaniałą ozdobą tortów.

 

Gdzie zebrać, znaleźć kwiaty jadalne.

Kwiaty zbieramy na działce lub w ogrodzie (własnym, kogoś z rodziny, dziadkowym…) czyli tam, gdzie jesteśmy pewni, że nie były wykonywane żadne opryski. Kwiaty jadalne znajdziemy także na łąkach ale nie zbierajmy tych rosnących blisko dróg i torów kolejowych, gdyż mogły wchłonąć dużą ilość zanieczyszczeń. Do jedzenia nie nadają się kwiaty z kwiaciarni, gdyż na pewno potraktowane zostały opryskami, odżywkami i inną chemią. Suszone kwiaty kupimy w sklepie zielarskim, nadają się one do zaparzania np. z herbatą.

 

Płatki aksamitek mają gorzko kwaśny smak.

Jak zbierać kwiaty jadalne. 

  • kwiaty jadalne zbieram na początku ich kwitnienia,
  • na zbiór wybieram się rano, zaraz po wyschnięciu porannej rosy. Dzięki czemu kwiaty są czyste i nie muszę ich myć. Podczas mycia delikatne kwiaty niszczą się a mokre źle się suszy (przy niskiej temperaturze może wejść pleśń). Myję tylko kwiaty rosnące przy ziemi i mocno zabrudzone.
  • kwiaty zbieram do torby papierowej lub torby, którą zrobiłam ze starej bawełnianej poszewki na poduszkę. Nie powinno zbierać się kwiatów do plastikowych reklamówek, gdyż tam kwiaty nie „oddychają” i zaparzają się,
  • część kwiatów wykorzystuję w ciągu dwóch dni do dań obiadowych i deserów. Pozostałe suszę rozłożone na tetrowej pielusze w ciepłym, suchym i ciemnym miejscu (u mnie idealnym miejscem jest strych). Suszenie kwiatów w ciemnym miejscu sprawia, że zachowują one swój kolor. Czasami, gdy na dworze jest zimno i mokro, suszę kwiaty w plastikowej suszarce na prąd.

Podstawowa zasada podczas zbierania kwiatów – nigdy nie zbieraj kwiatów, których nie znasz. Powód jest prosty – niektóre kwiaty są trujące.

 

Płatki słonecznika mają orzechowy posmak, idealnie nadają się do sałatek i makaronu.

Kwiaty jadalne i trujące.

Do kwiatów jadalnych zaliczamy: aksamitka, begonia, czarny bez, bratek, chaber, chryzantema, cukinia, dynia, fiołek, fuksja, jaśmin, kabaczek, koniczyna, lawenda, liliowiec, magnolia, mak, malwa, mniszek, nagietek, nasturcja, ogórecznik, pelargonia, pierwiosnek, piwonia, róża, słonecznik, stokrotka, storczyk, surfinia, tulipan i wiele innych…

 

Do kwiatów trujących zaliczamy: azalia, barwinek, groszek pachnący, hiacynt, hortensja, irys, jaskier, kaczeniec, krokus, lantana, narcyz, ostróżka, powojnik, zawilec, żonkil i wiele innych…

 

Pelargonie warto dodać do ciast i herbaty.

Kwiaty w kuchni.

Kilka zastosowań kwiatów w kuchni:

  • nagietek – do sałatek, zup, sosów, do barwienia ryżu,
  • czarny bez – kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym z cukrem pudrem, nalewka lub syrop,
  • róża – konfitura z róż, dodatek do deserów, lodów,
  • bratek – dekoracja tortów i deserów, do sałatek, zup, smażone w cieście naleśnikowym,
  • stokrotka – zupa stokrotkowa, sałatki, sosy,
  • nasturcja, cukinia, dynia – kwiaty nadziewane twarożkiem

 

Kwiaty jadalne można dodawać do sałatek, ciasteczek, muffinów, deserów i dań głównych. Kwiaty dodane do zielonej lub czarnej herbaty całkowicie zmienią ich smak. Tak naprawdę zastosowanie kwiatów w kuchni jest nieograniczone.

Komentowanie jest wyłączone