Przetwory z róży. Jak zrobić sok z róży, powidła z róży.



Przetwory z owoców dzikiej róży są mało popularne i niedoceniane. Owoce dzikiej róży zawierają mnóstwo witaminy C (w zależności od gatunku dochodzi nawet do 3000 mg witaminy C w 100 g owoców), cukry, kwasy organiczne, garbniki, pektyny i wiele innych witamin. Najlepsza na przetwory jest róża dzika lub pomarszczona.

Kiedy zbiera się owoce róży? Owoce róży zbieramy w miesiącach od sierpnia do października. Owoce muszą być w pełni dojrzałe ale nie przejrzałe i nie przemarznięte (tracą wtedy cenną witaminę C).

Przygotowanie owoców róży na przetwory: owoce kroimy na pół, usuwamy włoski i pestki. Pestki róży mają gorzki smak więc przetwory sporządzone z całych owoców też będą miały posmak goryczy. Myjemy owoce.


Jak zrobić sok z róży? Owoce róży nie mają w sobie dużo soku więc aby wydobyć z nich aromat i witaminy musimy się trochę natrudzić. Zalewamy owoce niewielką ilością wody i podgrzewamy ok. 15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Zlewamy sok i czynność powtarzamy. Obie partie soku łączymy, dodajemy do smaku cukier i kwasek cytrynowy, przelewamy do butelek lub słoiczków, owoce róży wkładamy do butelek i pasteryzujemy ok. 20 minut.

Jak zrobić powidła z róży? Owoce oczyszczamy z pestek i włosków.  Owoce róży zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukier do smaku i gotujemy ok 10 minut. Studzimy. Wyjmujemy owoce i przecieramy przez sitko. Wkładamy ponownie do soku i znowu gotujemy aż powstanie gęsta papka. Dodajemy kwasku cytrynowego. Jeszcze gorące powidła wkładamy do słoiczków i zakręcamy, można je jeszcze pasteryzować ok 15 minut. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Komentowanie jest wyłączone.