Cięcie malin. Jak i kiedy ciąć maliny?

Share Button

Cięcie malin to sposób na duży plon i owoce dobrej jakości. Prześwietlanie krzewów wzmacnia je, zapewnia dobre warunki do wzrostu dzięki lepszemu dostępowi światła i eliminowaniu pędów starych, chorych oraz o niskiej produktywności. Poniżej podpowiadam jak ciąć maliny i kiedy ciąć maliny.

 Jak ciąć? Cięcie malin nie jest zabiegiem skomplikowanym ale należy pamiętać o dwóch ważnych sprawach. Po pierwsze cięcia dokonujemy czystym i naostrzonym sekatorem. Po drugie zasady cięcia różnią się w zależności od odmian malin.

Odmiany tradycyjne, owocujące na pędach dwuletnich – wycinamy pędy, które owocowały w poprzednim sezonie oraz pędy stare, uszkodzone, chore i przemarznięte. Pozostawiamy silne pędy roczne. Długie pędy przycinamy do wysokości ok. 1,5 m.

Maliny powtarzające owocowanie (owocujące dwukrotnie) – wycinamy pędy tuż nad ziemią lub na wysokości ok. 15-20 cm. Pędy przycięte wyżej będą silniejsze i sztywniejsze ale wyrośnie mniej nowych pędów. Usuwamy pędy chore i uszkodzone.

Kiedy ciąć maliny? Cięcia dokonujemy wczesną wiosną, przed ruszeniem wegetacji lub jesienią po owocowaniu czyli w przypadku malin powtarzających owocowanie, po pierwszych przymrozkach.