Gnojówka z pokrzyw – jak zrobić? Nawóz z pokrzyw.

Share Button

Gnojówka z pokrzyw to naturalny, płynny nawóz ale także skuteczny środek na mszyce i choroby grzybowe. Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw? Oto przepis.

Do beczki wkładamy 2 kg pociętych pokrzyw (pokrzywy powinny być młode, przed zakwitnięciem). Zalewamy 10 l wody. Przykrywamy beczkę tak, by był do niej dostęp świeżego powietrza. Codziennie mieszamy.

Rozcieńczony dwudniowy roztwór nieprzefermentowany stosuję jako oprysk na mszyce i choroby grzybowe. Natomiast przefermentowany roztwór (po ok 10 dniach) gdy nabierze brązowego koloru można stosować jako nawóz. Gnojówkę trzeba rozcieńczyć: 1 l gnojówki na 10 l wody.

Gnojówki nie stosuje się pod uprawę cebuli, czosnku, fasoli i grochu. Gnojówka z pokrzyw świetnie sprawdza się do zasilania kwiatów. Oczywiście stosować ją można także w warzywniku i w sadach.