Kiedy siać warzywa na rozsadę? Jak siać? Produkcja rozsady.

Share Button

Kiedy, jak i co siać by mieć jak najwcześniejsze zbiory warzyw? Część gatunków warzyw, o małych wymaganiach cieplnych można już w marcu wysiewać pod osłony (szklarnie, tunele foliowe), jednak w przypadku gatunków o dużych wymaganiach cieplnych jedyną metodą na uzyskanie plonów jest uprawa z rozsady. Rozsadę czy też sadzonki warzyw można gotowe kupić w sklepach ogrodniczych ale warto postarać się wyhodować własną rozsadę. Uprawa z rozsady jest pracochłonna ale daje dużo satysfakcji. Jej plusem jest też to, iż wśród nasion mamy duży wybór różnych gatunków warzyw (z sadzonek niestety jest dużo mniejszy wybór) oraz to, iż możemy wysiewać, sprawdzone już rośliny z własnoręcznie zebranych nasion.

Kiedy siać warzywa na rozsadę? Jakie warzywa siać na sadzonki?

Na początku lutego zaczynamy siać wczesną kapustę i sałatę. W połowie lutego siejemy seler i por a pod koniec lutego siejemy pomidory, paprykę, cebulę, karczochy. Na początku marca siejemy ogórki, najlepiej wysiewać w pojedyncze, dość duże pojemniki gdyż ciężko się przyjmują po naruszeniu bryły korzeniowej.

Kiedy, jak i jakie warzywa siać w warzywniku pod osłonami oraz najczęściej popełniane błędy przy sianiu - o tym w kolejnym artykule.

 

Gdzie i jak siać warzywa?

Miejscem produkcji rozsad jest najczęściej widny parapet, ogrzewany ganek, weranda lub oszklony taras. Ważne by w pomieszczeniu była temperatura ok. 15-20 st C. oraz duże nasłonecznienie. Gdy na dworze temperatury powietrza nie spadają poniżej 10 st C rozsadę można zrobić w szklarni lub pod folią. Do produkcji sadzonek należy przygotować odpowiednie skrzynki lub pojemniki o głębokości conajmniej 10 cm (mniejsze pojemniki nie pozwolą na prawidłowe ukorzenienie się roślin). Na dno skrzyń wykładamy folię a dopiero potem wsypujemy ziemię. Nasiona siejemy w rządkach  (por i seler – 1 nasionko średnio co 1 cm, kapusta, kalarepa, sałata – 1 nasionko co 3-5 cm, pomidory, papryka, karczochy – co 10 cm). Bardzo wygodne do siania rozsad warzyw, które potrzebują dość dużo miejsca (np. warzywa kapustne, pomidory) są palety rozsadowe (wielodoniczki). Do każdej komórki wrzucamy po 2 nasiona (w razie, gdy któreś nie wykiełkuje nie zostanie pusty plac). Nasiona z powodzeniem można siać także do plastikowych pojemników po jogurtach czy śmietanie, pamiętać należy by w dnie zrobić małe otwory na odpływ nadmiaru wody.

Podłoże najlepiej kupić w sklepie ogrodniczym. Ziemia w skrzynkach powinna być stale wilgotna. Najlepiej rozsadę podlewać małym, ręcznym spryskiwaczem by strumień wody nie był zbyt duży i by nie wypłukać nasion czy też nie uszkodzić sadzonek.