Jak siać, jak sadzić seler korzeniowy? Uprawa selera.

Share Button

Jak i kiedy siać seler? Jak pozyskać sadzonki selera? Kiedy pikować sadzonki do gruntu? Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi.

Seler korzeniowy jest rośliną o dużych wymaganiach cieplnych oraz długim okresie wegetacji. Z tego powodu uprawiany jest wyłącznie z rozsady. Pozyskanie sadzonek jest dość trudne i pracochłonne, dlatego też najlepiej je kupić.

Wymagania: wymaga żyznej, próchniczej, zasobnej w składniki pokarmowe i lekko kwaśnej ziemi oraz częstego podlewania.

Produkcja rozsady selera: Nasiona wysiewa się od lutego do końca marca do skrzynek z substratem torfowym. Nasiona są bardzo drobne i najprościej rozrzucić je na wierzch ziemi i lekko uklepać dłonią. Można lekko przykryć je ziemią lub piaskiem. Skrzynkę postawić w ciepłym (temperatura ok 15-20 st C) i nasłonecznionym pomieszczeniu. Nasiona kiełkują po ok 18 dniach. Kiedy siewki mają pierwszy liść właściwy przepikowuje się je do wielodoniczek (paleta z wieloma małymi komórkami). Ziemia nie może zakryć stożków wzrostu, do ziemi wsadzamy same korzonki. Często i regularnie podlewamy.

Rozsadę sadzi się do gruntu w maju. Nie można sadzić rozsady zbyt głęboko gdyż może to zahamować wzrost zgrubienia i wytworzenie licznych bocznych korzeni, rozstaw sadzonek to ok 30 cm. W miarę dorastania roślin czy w razie konieczności stosujemy przerywkę.  Plony zbiera się od lipca do późnej jesieni.