Co wybrać do ściółkowania? Czym ściółkować?



 

Ściółkowanie jest korzystnym zabiegiem pielęgnacji wielu roślin. Ściółkowanie ogranicza wzrost chwastów oraz utrzymuje większą wilgotność gleby zapobiegając parowaniu. Szczególnie przydatny jest ten zabieg w przypadku roślin o płytkim systemie korzeniowym. Jak i czym ściółkować ziemię?

Do wyboru mamy ściółki organiczne takie jak słoma, trociny, siano, kora lub agrotkanina, agrowłóknina czy też czarna folia. Ściółki organiczne to osłona na jeden sezon ale mają wiele zalet – są naturalne i korzystne dla środowiska, odbijają promienie słoneczne zapobiegając silnemu nagrzewaniu się ziemi, nie zbiera się na nich woda, więc idealne są do ściółkowania roślin podatnych na gnicie np. truskawki.


Agrotkaniny, folie polietylenowe oraz włókniny stosowane są często przez kilka lat, nie przepuszczają promieni słonecznych ale już różna jest u nich przepuszczalność wody. Folia przepuszcza wodę tylko w miejscach nacięć, gdzie posadzone są rośliny, agrowłóknina przepuszcza wodę na całej swojej powierzchni. Materiały mają najczęściej kolor czarny więc silnie się nagrzewają i przekazują ciepło do ziemi (najsilniej nagrzewa się folia, najsłabiej agrowłóknina). Najlepszym sposobem ściółkowania jest ściółkowanie podwójne np. agrotkanina a na niej warstwa słomy. Do ściółkowania drzew i krzewów najbardziej nadaje się agrotkanina, która jest najtrwalsza i przetrwa najdłużej.

Komentowanie jest wyłączone.