Cebula – sianie, sadzenie, uprawa.

Share Button

Jak i kiedy siać cebulę? Jak i kiedy sadzić cebulę? Poniżej znajdziesz odpowiedzi.

Cebulę uprawiać można z siewu, z rozsady lub z dymki.

Sianie cebuli rozpoczynamy w lutym. Nasiona wysiewamy do skrzynek w domu lub w ogrzewanych szklarniach. W kwietniu siewki przepikowujemy w większe skrzynki i przy sprzyjającej pogodzie (gdy nie ma już mrozów), skrzynki przenosimy z domu pod szklarnie. Miesiąc później rozsadę sadzimy do gruntu.

Cebulę na wczesny, wiosenny zbiór (np. Swift) wysiewa się w sierpniu, na zimę okrywa się lub kopcuje na grządkach by nie zmarzła. Małe cebulki do marynowani np. Barletta uprawia się wyłącznie z nasion.

Sadzenie cebuli. Ziemię przekopać na głębokość ok. 50 cm. Dymkę sadzić do ziemi od marca do kwietnia w rzędach co 20 cm, szerokość rzędów 15 cm. Dokładnie podlać. W czasie wzrostu roślin podłoże regularnie spulchniać, pielić i podlewać. By ziemia długo pozostawała wilgotna należy ją ściółkować np. słomą. Gdy szczypior zaczyna żółknąć i więdnąć cebulę wyciągnąć z ziemi i pozostawić do przeschnięcia na grządkach. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Cebula – wymagania:

  • stanowisko słoneczne,
  • gleba piaszczysta, przepuszczalna,
  • nawożenie raz w miesiącu nawozem płynnym do warzyw

Cebula – odmiany:

  • cebula wczesna – czerniakowska, Swift
  • cebula średniowczesna – Karmen, Żytawska, Albatros (sałatkowa), Barletta (idealna do marynowania i na przetwory)
  • cebula późna – Wenta, Bila, Ursusowska

 

Która odmiana cebuli najlepsza? Odmianę wybieramy w zależności od potrzeb: na sałatki, na przetwory, do przechowywania. Odmiany czerwone (np. Wenta, Karmen) są bardziej delikatne w smaku od czerwonych i lepiej nadają się do sałatek i na kanapki. Odmiany dobre do przechowywania to np. Zytawska, Wenta, Bila.