Jak zrobić koncentrat pomidorowy? Przepis na przetwory z pomidorów. Słoiki na zimę.

Share Button

Jak zrobić koncentrat pomidorowy? Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na przetwory z pomidorów na zimę.

Potrzebne składniki: pomidory, sól, cukier

1. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do dużego garnka

2. Wstawiamy garnek na niewielki gaz i gotujemy. Pomidory często mieszamy bo skórki mogą się przykleić do dna garnka i przypalą się a wtedy koncentrat będzie miał posmak spalenizny. Pomidory gotuje się kilka godzin (w zależności od tego ile było pomidorów).

Gotujemy do momentu aż uzyskamy gęstą papkę. Na brzegu garnka widać będzie ile wody już wyparowało.

3. Przelewamy przecier na sitko z niewielkimi oczkami i przepuszczamy przecier mieszając łyżką. Na  sitku zostaną skórki i część pestek.

4. To co zostało na sitku.

5. I sam koncentrat pomidorowy. Koncentrat solimy i dodajemy cukier (ok. 1 łyżki soli i 1 łyżeczki cukru na 2 litry koncentratu) Koncentrat przelewamy do słoików.

6. Słoiki z koncentratem zakręcamy i wkładamy do dużego garnka.

7. Garnek trzeba najpierw wyłożyć starą ścierką (taką, którą nie szkoda będzie wyrzucić). Układamy słoiki tak by się nie dotykały nawzajem i by nie dotykały brzegów garnka. Wlewamy wodę by sięgała trochę powyżej połowy słoików. Woda nie może sięgać pokrywek. Przykrywamy garnek pokrywką i włączamy gaz. Słoiki muszą się gotować ok. 20 minut (od chwili gdy woda zaczęła się gotować w garnku). I pyszny koncentrat pomidorowy na zimę gotowy!

SMACZNEGO!