Winorośle, winogrona – uprawa.

Share Button

Winorośle, z uwagi na wprowadzanie odmian łatwych w uprawie i mało wymagających klimatycznie są coraz bardziej popularne na działkach i ogrodach. Stanowią źródło pysznych owoców do spożywania bezpośrednio z krzaka jak i do przetworzenia, sadzone przy murkach, altanach, płotach stanowią także krzew ozdobny i osłaniający. Kiedy sadzić winorośle, jak sadzić, jak rozmnażać? Przeczytaj poniższe porady.

Sadzenie winorośli – gdzie sadzić? kiedy sadzić, jak sadzić?

Stanowisko powinno być mocno nasłonecznione i lekko przewiewne. Jeśli winorośle sadzimy przy altanach, płotach, wówczas wybieramy stronę południową. Wymagania co do gleby są niewielkie. Słabo rosną jedynie na ziemiach ciężkich, podmokłych. Dla mieszańców najlepsze pH ziemi to 6-6,5, dla winorośli właściwej 6,5-7,5.

Winorośle sadzi się wiosną (druga połowa kwietnia i początek maja dla roślin w spoczynku lub maj i czerwiec dla roślin ulistnionych) lub jesienią (wrzesień, październik). Przed posadzeniem sadzonki moczy się kilka godzin w wodzie. Wykopujemy dołek trochę większy od wielkości systemu korzeniowego. Na dno dołka usypujemy kopczyk z żyznej ziemi lub przefermentowanego obornika, na to wsypujemy cienką warstwę sypkiej gleby. Korzenie wkładamy do dołka, lekko przysypujemy ziemią, podlewamy. Po wchłonięciu wody zasypujemy dołek i udeptujemy ziemię. Sadzonki sadzimy na taką głębokość, by miejsce szczepienia wystawało nieco nad powierzchnią ziemi. Po posadzeniu sadzonki przycinamy. Pozostawia się 2 pędy jednoroczne, które przycina się na 2-3 widoczne pąki. Zimą przez 3 kolejne lata po posadzeniu miejsce szczepienia powinno być okrywane liśćmi. Winorośle najlepiej sadzić w rzędach, najlepiej wzdłuż osi północ-południe, co zapewnia równomierne nasłonecznienie krzewów. Rozstawa sadzonek ok. 1m, rozstaw rzędów co 2m.

Rozmnażanie winorośli czyli jak pozyskać sadzonki? Najłatwiejszy sposób pozyskania sadzonek to odkłady poziome. Jeden dość długi pęd rośliny przykrywamy żyzną ziemią, tak by końcówka pędu wystawała nad ziemią. W ciągu roku pęd puści korzenie i wówczas można go oddzielić od rośliny macierzystej. I sadzonka gotowa.

 

Winorośle – odmiany

Wybierając odmianę winorośli należy zwrócić uwagę na kilka ich cech: smak winogron, wielkość owoców, możliwości formowania krzewów, odporność na choroby (szara pleśń, mączniak, nekroza korowa winorośli).

  • Odmiany deserowe: Regina, Arkadia, Suzy, Prim (owoce zielonożółte), Kodrianka, Agat Doński, Nero (owoce fioletowe).
  • Odmiany przerobowo-deserowe: Seywal Blanc, Kristaly (owoce zielonożółte), Swenson Red (owoce fioletowe).
  • Odmiany przerobowe (do wyrobu wina): Aurora, Siberia, Zilga, Baco Noir, Solaris, Rondo, Saphira, Bianca, Sylvaner, Nektar, Dunaj.

O cięciu winorośli w kolejnym artykule : Winorośle – cięcie„.