Winorośle – cięcie. Jak i kiedy ciąć?

Share Button

Jak ciąć winorośle? Kiedy ciąć? Przeczytaj poniższe porady.

Cięcie winorośli to podstawowy zabieg pielęgnacyjny, który sprowadza się do:

  • cięcia formującego,
  • cięcia na owocowanie,
  • cięcia odmładzającego,
  • ogławiania,
  • obrywania liści.

Cięcie formujące wykonujemy w maju. Wyłamujemy wszystkie niepotrzebne latorośle (głównie te bez zawiązków kwiatowych). Z każdego pąka powinna wyrastać tylko jedna latorośl. Na krzewach pozostawiamy pędy wegetatywne, czyli te, które będą owocowały w następnym roku.

Cięcie na owocowanie to usuwanie nadmiaru pąków by ograniczyć owocowanie i by osiągnąć typowe dla tej odmiany cechy użytkowe (głównie wielkość i smak owoców)

Cięcie odmładzające przeprowadzane wiosną polega głównie na przycinaniu starych, zbyt długich pędów i tych, z których wyrasta zbyt mało oczek. Usuwamy uszkodzone i chore pędy oraz te, które zbytnio zagęszczają krzew.

Ogławianie – ma na celu zahamowanie wzrostu latorośli i przyspieszenie procesu ich drewnienia. Ogławianie wykonuje się pod koniec fazy wzrostu winogron, gdy osiągną one odpowiednią wielkość (zwykle w lipcu).

Obrywanie liści przeprowadza się pod koniec dojrzewania owoców. Usuwa się liście zbytnio zacieniające owoce. Dzięki temu zabiegowi owoce są rzadziej atakowane przez choroby oraz poprawia się ich przebarwienie. Obrywanie liści nie ma wpływu na słodkość winogron. Nadmierne obrywanie liści może przyczynić się do opóźnienia dojrzewania winogron oraz obniżenia w nich zawartości cukru.