Papryka marynowana w słoikach na zimę. Przepis na przetwory z papryki.



Jak zrobić przetwory z papryki? Podaję przepis na pyszną paprykę marynowaną (przepis zapożyczony od mojej babci):

Potrzebne składniki: papryka, ocet, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, sól, cukier, olej.

Przygotowanie marynowanej papryki:

Do 1 litra wody dodajemy 1 szklankę octu, garść gorczycy, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżkę stołową soli i 1 łyżeczkę cukru. Podaję składniki na 1 litr zalewy ale ilość zalewy dostosowujemy do ilości słoików. Gotujemy ok. 20 minut


Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Paprykę trzeba sparzyć (koniecznie!) – wkładamy ją do miski i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na kilka minut, potem odlewamy wodę. Wkładamy paprykę do słoików, zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Jeśli chcesz uzyskać lekko ostrą paprykę to do każdego słoiczka dodaj po małym kawałku papryczki chili. Do każdego słoiczka wlewamy 1 łyżeczkę oleju i zakręcamy słoiczki. Słoiki należy jeszcze zagotować w dużym garnku – gotujemy 30 minut (od chwili zagotowania). I marynowana papryka na zimę gotowa. Słoiczki ustawiamy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

SMACZNEGO!

Komentowanie jest wyłączone.