Nawożenie – jak i kiedy nawozić?

Share Button

Prawidłowe nawożenie to dostarczenie roślinom wymaganych przez nie mikro i makroskładników. Nawożenie stosuje się do większości roślin: na działce i w ogrodzie – warzyw, w sadzie – drzew i krzewów, na rabatach – kwiatów i roślin ozdobnych. Nawożenie w zbyt małych dawkach spowoduje plony niskie i słabej jakości. Nawożenie zbyt obfite może doprowadzić do zanieczyszczenia wód gruntowych.

Aby odpowiednio nawozić, powinno się brać pod uwagę kilka czynników:

  • wymagania poszczególnych roślin (inne dla pomidorów, inne dla iglaków itd.)
  • rodzaj gleby (piaszczysta, ciężka, gliniasta)
  • nawozy, jakie stosowano w ubiegłym roku
  • warunki pogodowe

Najlepiej byłoby, gdyby nawożenie wykonywać w oparciu o analizę gleby. Gdy takiego badania nie wykonaliśmy, wówczas lepiej stosować nawozy wieloskładnikowe przeznaczone dla konkretnego gatunku (np. nawóz do róż, nawóz do trawnika itp.) Istotne jest również obserwowanie roślin – niedobory składników mineralnych są często widoczne na liściach i owocach.

Niektóre objawy niedoborów składników to:

  • azot – słaby wzrost roślin, liście stają się jasnozielone, następnie żółkną i zamierają. W przypadku ogórków owoce są niekształtne i zamiera system korzeniowy
  • potas – brzegi liści żółkną, czasem zamierają, rośliny są bardziej podatne na więdnięcie, na owocach pomidora widoczne są zółtozielone plamy
  • wapno – zamieranie pąków, zgnilizna wierzchołkowa pomidorów i papryki, gorzka plamistość owoców ziarnkowych
  • bor – owoce są zdeformowane z podłużnymi, białymi plamami (w przypadku ogórków)

Jeśli objawy niedoboru składników mineralnych występują na liściach starszych wówczas prawdopodobnie mamy do czynienia z niedoborem: azotu, fosforu, potasu, magnezu. Jeśli objawy występują na liściach młodszych, wówczas roślinom prawdopodobnie brakuje żelaza, manganu, miedzi, wapnia.

 

Jak nawozić rośliny? Rodzaje nawozów:

  • nawóz azotowy – azot to główny składnik mający wpływ na wielkość zbiorów. Łatwo ulega wypłukiwaniu. Stosowanie azotu w zbyt dużych dawkach doprowadzić może do zanieczyszczenia wód gruntowych, dlatego też nawozi się często ale w małych dawkach
  • nawóz fosforowy – nie ulega przemieszczaniu i wymywaniu dlatego też należy go wymieszać z glebą. Przed nawożeniem fosforem należy ziemię zwapnować, by utrzymać odpowiednie pH gleby
  • nawóz potasowy – najbardziej wskazane jest nawożenie na glebach piaszczystych, lekkich. Łatwo ulega wypłukiwaniu w głąb ziemi i może być trudno dostępny dla roślin o płytkim systemie korzeniowym

 

Kiedy nawozić? 

  • nawóz azotowy – nawożenie od wiosny do jesieni w kilku mniejszych dawkach
  • nawóz fosforowy – nawożenie najlepiej jesienią (po wapniowaniu) ale wiosną jest równie skuteczne
  • nawóz potasowy – na glebach ciężkich stosować jesienią, na glebach lekkich stosować w dawkach podzielonych – część wiosną, część jesienią
  • nawóz wapniowy – nawożenie jesienne
  • nawozy saletrzane – stosowanie po rozpoczęciu wegetacji
  • nawozy amonowe i mocznik – stosowanie przed samym siewem lub sadzeniem roślin (siarczan amonu i potasu zakwaszają glebę, więc są dobre dla roślin lubiących kwaśne podłoża)
  • nawozy wieloskładnikowe – nawożenie wiosenne

 

Jak nawozić – techniki nawożenia:

  • nawożenie posypowe – nawóz rozsypuje się na ziemię i zagrabia. Ziemię należy po nawożeniu mocno podlać
  • nawożenie doglebowe – nawóz rozsypuje się na ziemię i przekopuje na głębokość ok. 20 cm
  • nawożenie pozakorzeniowe (dolistne) – dokarmianie roślin przez opryskiwanie ich nadziemnej części. Opryski z nawozami należy wykonywać rano lub wieczorem, by słońce nie poparzyło liści lub owoców

 

Jaki nawóz?

Najbezpieczniejszy w stosowaniu jest nawóz wieloskładnikowy. Dawki nawozu podane są przez producenta na opakowaniu. Zaletą nawozów wieloskładnikowych jest wprowadzenie także tych mikroskładników, o których często się zapomina stosując nawozy jedno lub dwuskładnikowe. Oprócz nawożenia mineralnego warto także stosować nawożenie organiczne, które polepsza strukturę gleby. Przed posadzeniem roślin najlepiej wymieszać glebę z nawozami wieloskładnikowymi i kompostem lub obornikiem. W kolejnych latach glebę zasila się nawozami mineralnymi i organicznymi mieszając je tylko z kilkucentymetrową wierzchnią jej warstwą.