Zioła w ogrodzie i na działce – uprawa.

Share Button

Zioła wykorzystywane są głównie w kuchni do wzbogacania smaku potraw ale także jako rośliny lecznicze. Nie zajmują dużo miejsca na działce czy w ogrodzie i są łatwe w uprawie, mogą także wzbogacać rabaty jako rośliny dekoracyjne.

Najczęściej uprawiane zioła to:

  • bazylia (cynamonowa, cytrynowa, czerwona)
  • melisa
  • mięta
  • stewia
  • tymianek
  • lubczyk
  • rumianek
  • czosnek niedźwiedzi
  • lawenda
  • oregano
  • szałwia
  • trawa cytrynowa

 

 

Kiedy siać zioła, kiedy sadzić zioła?

Zioła wieloletnie:

  • lubczyk – sianie nasion kwiecień, sadzenie rozsady druga połowa maja, rozstaw roślin 40×50 cm
  • mięta – sadzenie sadzonek od kwietnia do września, rozstaw roślin 20×20 cm
  • tymianek – sianie nasion druga połowa maja, sadzenie rozsady czerwiec, rozstaw roślin 20×20 cm
  • lebiodka (oregano) – sianie nasion kwiecień, sadzenie sadzonek maj, rozstaw roślin 20×30 cm,
  • szałwia – sianie nasion kwiecień, sadzenie rozsady czerwiec, rozstawa roślin 30×40 cm

Zioła jednoroczne:

  • majeranek – sianie od kwietnia, sadzenie rozsady maj, rozstaw roślin 10×10 cm
  • bazylia – sianie nasion maj, sadzenie rozsady koniec maja, rozstaw roślin 30×20 cm
  • trybuła – sianie od maja, rozstaw roślin 20×20 cm

 

Wymagania – uprawa

Większość ziół przybyła do nas z krajów o cieplejszym klimacie dlatego też potrzebują dużo ciepła i słońca. Gleba powinna być lekka, przepuszczalna o odczynie lekko zasadowym, żyzna. Jeśli przed siewem lub sadzeniem ziół zasilono glebę obornikiem lub kompostem, wówczas nie jest konieczne nawożenie nawozami mineralnymi. Pielęgnacja ziół to przede wszystkim ich odchwaszczanie, szczególnie w początkowym okresie wegetacji. Glebę można wyściółkować by zapobiec rozrastaniu się chwastów i ograniczyć parowanie wody.