Jak zrobić kopiec na warzywa. Kopiec na ziemniaki. Kopcowanie ziemniaków

Share Button

Kopcowanie to sposób przechowywania warzyw zimą. Warunki panujące w kopcu zapewniają dobry stan warzyw od jesieni do wczesnej wiosny.Najczęściej kopcujemy ziemniaki. Jak zrobić kopiec na ziemniaki?

Należy wybrać odpowiednie miejsce na kopiec – nie może to być miejsce okresowo zalewane przez wodę. Ziemia powinna być piaszczysta, przepuszczalna. Zrobienie kopca na działce , z dala od domu może kusić innych do podkradania nam naszych zapasów (lepszy będzie ogródek przydomowy).

Wykopujemy duży dół w ziemi – tak ok. 1 m głębokości. Na spód układamy cienkie gałęzie, a na to układamy grubą warstwę liści i słomy. Nie można układać na spodzie kopca foli i innych nieprzepuszczalnych, sztucznych materiałów bo po opadach deszczu będziemy mieli w kopcu basen i nasze ziemniaki zgniją. Na słomę układamy nasze warzywa. Na nie kładziemy znowu słomę, liście i cienkie gałązki. Słoma, liście i gałęzie muszą być suche. Na koniec wszystko przysypujemy ziemią tworząc kopiec. Przy bardzo silnych mrozach kopiec można przykryć folią lub kocem ale trzeba pamiętać żeby co jakiś czas zdejmować okrycie by ziemniaki nam nie zaparowały.

Kopcować można wszystkie warzywa, ale najbardziej do kopcowania nadają ziemniaki, marchew i buraki.