Warzywa na balkonie – jakie warzywa na balkon.

Share Button

Uprawa warzyw na balkonie, jakie warzywa na balkon, jak zrobić warzywnik na balkonie? – o tym w poniższym artykule.

Nawet na małym balkonie można z powodzeniem uprawiać warzywa. Im mniejszy balkon lub taras, tym mniejsze krzewy wybieramy. Do warzyw, które możemy uprawiać na balkonie należą:

  • pomidor
  • ogórek
  • sałata
  • szczypior
  • papryka
  • fasola pnąca
  • pietruszka naciowa
  • seler naciowy
  • koper
  • szpinak
  • zioła (mięta, tymianek, melisa, bazylia, lubczyk, majeranek)

 

Warzywa na balkonie mogą stanowić uzupełnienie kwiatów balkonowych. Pięknie kwitnie fasola i szczypiorek. Sałata, koper, pietruszka, seler i zioła stanowią niską, zieloną dekorację. Pomidor, ogórek i fasola mogą pełnić funkcję osłonową przed wzrokiem sąsiadów. Zioła pięknie pachną a niektóre nawet swoim zapachem odstraszają komary i meszki.

Jakich warzyw nie uprawiamy na balkonie? Do takich warzyw należą rośliny potrzebujące dużo miejsca do wzrostu (np. dynia, kapusta) oraz rośliny o głębokim systemie korzeniowym (np. marchew, pietruszka korzeniowa).

 

Jak zrobić warzywnik na balkonie?

  • Przede wszystkim przygotowujemy pojemniki na sadzonki – skrzynki i doniczki muszą być odpowiednio duże w zależności od gatunku uprawianego warzywa. Mniejsze i płytsze doniczki możemy wykorzystać na zioła, koperek, sałatę, szczypior, seler naciowy i pietruszkę naciową. Duże donice lub skrzynie potrzebne są na uprawę pomidora, ogórka i papryki. Trzeba pamiętać, że im większy pojemnik, tym lepiej – roślina ma więcej składników odżywczych z ziemi i nie ma potrzeby częstego podlewania. Ziemia w małych doniczkach latem przy wysokich temperaturach szybko się nagrzewa i wysycha więc rośliny należy podlewać codziennie.
  • Przygotowanie ziemi – ziemię kupujemy w sklepie ogrodniczym. Nie korzystamy z ziemi przyniesionej z działki, gdyż wraz z ziemią przynosimy znajdujące się w niej choroby i szkodniki.
  •  Odpowiednia rozsada – rozsadę możemy zrobić sami lub kupić. Kupując  sadzonki wybieraj tylko te zdrowe – liście muszą być zielone, bez przebarwień a system korzeniowy silnie rozbudowany. Rozsada musi być odpowiednio duża ale nie przerośnięta.