Jak zrobić przetwory z czarnego bzu. Syrop z kwiatów, sok z owoców. Właściwości



Przetwory z czarnego bzu są coraz bardziej popularne ze względu na zdrowotne właściwości zarówno kwiatów jak i owoców czarnego bzu. Poniżej podaję przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu i sok z owoców czarnego bzu.

Czarny bez to niewielki krzew, który w maju i czerwcu obsypuje się białymi kwiatami a na przełomie sierpnia i września ma czarne owoce. Rośnie w lasach, na łąkach, w parkach. Kwiaty i owoce zbiera się z dala od miast i dróg.

 

Przepis na syrop na zimę z kwiatów czarnego bzu:

Kwiaty zbieramy w połowie maja i na początku czerwca, w dniu kiedy nie ma deszczu i po południu gdy nie ma rosy (kwiaty muszą być suche).

Składniki potrzebne na syrop: 40 szt baldachów kwiatów, woda, 2 kg cukru, 1 cytryna, kwasek cytrynowy.

Wykonanie: Zagotować 2 litry wody z cukrem. Dodać sparzoną i pokrojoną w plasterki cytrynę i 2 łyżki kwasku cytrynowego. Do syropu dodać umyte kwiaty. Codziennie przez 4 dni gotować przez godzinę na małym ogniu. Po 4 dniach przecedzić przez gazę lub bardzo gęste sitko. Ponownie zagotować i wlać do butelek. Dodatkowo, jeśli syrop przeznaczony będzie na zimę można go pasteryzować.


 

Przepis na sok z owoców czarnego bzu:

Owoce czarnego bzu zbieramy we wrześniu, gdy są w pełni dojrzałe. Nie można na surowo spożywać owoców, gdyż są toksyczne, dobre są dopiero po przegotowaniu. Owoce czarnego bzu nie nadają się także na wina ponieważ podczas fermentacji powstają toksyczne frakcje alkoholu. Zbieramy całe kiście owoców, gdyż zerwane same owoce szybko puszczą sok.

Wykonanie: Owoce umyć, widelcem oddzielić owoce od gałązek, włożyć owoce do garnka i zagotować. Trzeba bardzo często mieszać by się nie przypaliło. Owoce puszczą sok. Odcedzić sok od miazgi za pomocą gazy. Do soku dodać cukier w proporcji 1:1, gotować 15 minut. Rozlać do butelek.

Miąższ można wykorzystać do zrobienia powideł.

 

Właściwości lecznicze: Syrop z kwiatów bzu stosuje się do obniżenia gorączki oraz wspomagająco przy przeziębieniu i grypie jako środek napotny. Sok z owoców czarnego bzu ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, stosuje się go także jako środek przeciwbólowy przy ataku rwy kulszowej.

Komentowanie jest wyłączone.