Bób – uprawa, kiedy siać, jak siać, jaką odmianę wybrać.



Bób ceniony jest za jego walory smakowe i wartości odżywcze. Posiada łatwo przyswajalne białko, węglowodany i wiele cennych witamin. Przy tym jest mało kaloryczny (88 kcal w 100 g świeżych nasion). 

Bób jest rośliną cenioną jako przedplon. Wzbogaca glebę w substancje organiczne i azot, pozostawiając przy tym glebę wolną od chwastów. Bób stosowany jest także jako śródplon np. wysiewany między ziemniakami.

Bób – kiedy siać, jak siać?

Nasiona bobu przed siewem powinny być zaprawione, co zabezpieczy je przed chorobami. Bób uprawiamy siejąc bezpośrednio do gruntu lub z rozsady. Uprawa z rozsady jest bardziej pracochłonna (należy uważać gdyż rośliny łatwo się łamią) i czasochłonna ale dzięki takiej uprawie przyspieszymy termin zbioru o ok. 2 – 3 tygodnie.

Termin siewu zarówno do gruntu, jak i do skrzynek (na rozsadę) przypada na drugą połowę marca.

Do skrzynek nasiona wysiewamy w rozstawie 5×5 cm, skrzynki ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu. Rozsadę sadzimy do gruntu po uprzednim zahartowaniu w połowie kwietnia. Sadzimy w rzędy co 50 cm i co 15 cm w rzędzie.


Do gruntu wysiewamy nasiona do dołków w rzędy co 50 cm i co 15 cm w rzędzie, na głębokość ok. 6 cm (nie płycej niż 5 cm by nie wyjadły je ptaki). Do każdego dołka wrzucamy po 2 nasiona.

Bób – jaką odmianę wybrać.

Odmiany bobu różnią się wielkością strąków oraz rozmiarem i barwą nasion. Odmiany o dużych nasionach: „Windsor Biały”, „Bartom”, „Hangdown Biały”. Odmiany z małymi nasionami: „Samson”, „Gobik”. Odmiana „Lider” charakteryzuje się nasionami o intensywnej, zielonej barwie, którą zachowuje nawet po ugotowaniu.

Bób – nawożenie.

Bób wymaga gleb żyznych, wilgotnych, gliniastych, dość ciężkich i nie kwaśnych. Na glebach lekkich może być uprawiany po zasileniu ziemi kompostem lub obornikiem. Przed siewem glebę zasilamy nawozem azotowym z fosforem i potasem. Po zawiązaniu strąków bób ponownie zasilamy nawozem azotowym.

Bób – wymagania.

  • Stanowisko słoneczne
  • Duże zapotrzebowanie na wodę, szczególnie w okresie kwitnienia
  • Gleba żyzna, gliniasta, próchnicza
  • Konieczne regularne odchwaszczanie

Komentowanie jest wyłączone.